Zoek op de website

Filmclub Dubbel 8

50 Jaar veranderingen en gebeurtenissen in Veendam vastgelegd

In 1957 wordt in Veendam de Filmclub Dubbel 8 opgericht. Dubbel 8 richt zich op het maken van speelfilms, en filmjournaals. In 50 jaar tijd leggen de leden de geschiedenis van Veendam op beeld vast. In het najaar van 2010 houdt Dubbel 8 het voor gezien. De unieke collectie schenkt de vereniging aan het GAVA.

Aanleiding

Interviewer Dubbel 8 in actie (still uit AV5402) Interviewer Dubbel 8 in actie (still uit AV5402)

Eind jaren 50 zijn er slechts twee films over de geschiedenis van Veendam: ‘Veendam’ uit 1921 (GAVA-collectie: DS0171) en uit 1939: ‘Veendam: gegroeid uit het veen' (GAVA-collectie: DS0255). Voor een groepje jonge filmliefhebbers uit Veendam is dat de aanleiding zelf over Veendam te gaan filmen. De filmclub Dubbel 8 wordt opgericht. Deze naam is niet toevallig gekozen. Vanzelfsprekend verwijst dubbel 8 naar het smalfilmformaat dat ontstaat als je een 16 mm film splitst. Maar ook telt de club 16 leden.

De eerste Dubbel 8-film is: Veendam 300 (AV5411). In de eerste jaren maakt Dubbel 8 vooral korte speelfilms en documentaires. Vanaf 1963 verandert dat. Dan legt Dubbel 8 zich toe op filmjournaals, die jaarlijks met succes worden vertoond in zaal Veenlust in Veendam. Halverwege de jaren zeventig komt hier door tijdgebrek een einde aan. De leden van Dubbel 8 leggen zich dan nog wel toe op archieffilms, die in latere jaren een bron vormen voor eigen documentaires.

Prijzen

De leden van Dubbel 8 hebben niet alles succes met hun algemene films over Veendam. Ze maken ook meer persoonlijk getint werk, waarmee talloze prijzen worden binnengesleept. In 1969 bijvoorbeeld wordt de filmgroep uitgeroepen tot de beste filmclub van Nederland.

Dubbel 8 filmt in het begin op 8 mm. Later stapt men over op Super 8 en 16 mm. Veel films zijn met geluid. De leden houden alles in eigen hand met specifieke taken per lid, voor bijvoorbeeld geluid, camera en redactie.

Archief online

Dubbel 8 heeft in vijftig jaar een groot en uniek historisch filmarchief bij elkaar gedraaid. Met honderden onderwerpen in meer dan vijftig films met een totale speelduur van ruim 32 uur. De plaatselijke geschiedenis van Veendam van de laatste 50 jaar is door Dubbel 8 zorgvuldig in filmbeelden vastgelegd.

In november 2010 schenkt Dubbel 8 de collectie aan het GAVA, dat zo in een klap over een enorme collectie films over Veendam beschikt. Het is de bedoeling deze films de komende periode te beschrijven. De films komen vrijwel allemaal online te staan en ze zijn te vinden via de GAVA-database.

Overzicht films Dubbel 8 in collectie GAVA