Zoek op de website

Jeugd en opleiding

Dries Hendriks

Dries geschilderd door Aafke omstreeks 1940, still AV5449 Dries geschilderd door Aafke omstreeks 1940, still AV5449

werd geboren aan de Tuinbouwstraat 90 en groeide op in de ouderlijke woning aan de Dillenburglaan in Groningen, waar hij vanaf 1925 woonde. Een zus met de naam Catharina Cristina was daar in 1918 geboren. 

Hij had als schooljongen al veel belangstelling voor film en zag in de matinees in de bioscoop veel westerns en tekende filmstrips van cowboys en indianen.

Op zijn 16e of 17e levensjaar kreeg Dries de beschikking over het “roggebroodje” van zijn vader, een 8 millimeter filmcameraatje van het merk Kodak, dat sinds 1932 in de handel was. Met deze camera maakte hij in 1937 zijn eerste ‘echte’ film over zijn speelgoedtreinen met als titel “Oproer in speelgoedstad”. De filmbeelden die hij schoot van een reis met de padvinderij naar Denemarken in 1939 (op de fiets!) resulteerden in een film die hij “Kopenhagen” noemde. 

Hij verloofde zich met Aafke Vegter, volgens eigen zeggen in 1945, en het huwelijk vond plaats te Groningen in de week van 24 t/m 31 mei 1946. Zij hadden elkaar leren kennen op de Kunstnijverheidsschool in Groningen, waar beiden eind juli 1939 werden toegelaten tot het eerste studiejaar van de afdeling tekenen en kunstnijverheid. Er werden in totaal vijf leerlingen toegelaten onder wie A.J. Hendriks (uit Groningen) en ‘mej. A. Vegter’ uit Haren. In 1940 werden zij bevorderd naar het tweede jaar. Hendriks had zich eerder al bekwaamd in het tekenen, want hij volgde ook een avondcursus modeltekenen. Op 18 maart 1939 verscheen er een tekening van hem in de rubriek “onze teekenende schrijvers” in het Nieuwsblad van het Noorden. Ook in februari 1939 had een tekening van hem de krant al gehaald.  Hendriks behaalde de akte lager onderwijs ‘hand en rechtlijnig tekenen’ en adverteerde in 1941 met lessen aan huis in het tekenen bij zijn ouders aan de Dillenburglaan. Hij had het plan gehad met Aafke naar Parijs te gaan om meer kunstonderwijs te volgen, maar de oorlog gooide roet in het eten. Hij kwam op de loonlijst van het bedrijf van zijn vader zodat hij niet in Duitsland hoefde te gaan werken. In 1942 volgde hij een avondcursus bedrijfsmanagement die hem in zijn verdere leven goed van pas zou komen.  Lees verder