Zoek op de website

Educatie

Erfgoed en educatie

Het GAVA zet zich in voor educatief gebruik van haar materiaal. Dat begon al in 2002 met de goed ontvangen CD-ROM over een Groningse plantersfamile op Sumatra.

Vroeger Dichtbij

Vroeger Dichtbij van TOF Media Vroeger Dichtbij van TOF Media

Een ander voorbeeld is het project van TOF media: Vroeger Dichtbij, inmiddels ook te zien in Drenthe en Friesland, maar als pilot begonnen in Groningen.
"Vroeger Dichtbij" is een educatief filmproject voor het primair onderwijs dat is ontwikkeld door Stichting TOF media, film en educatie uit Groningen.

RHC Groninger Archieven en GAVA zet haar (depot)deuren open voor de deelnemende scholen, zij krijgen een rondleiding en leren online zoeken in het archief. De gevonden beelden kunnen ze dan gebruiken in een zelfgemaakt filmpje over de geschiedenis van hun grootouders en hun leefomgeving.

Les 2.0

Les 2.0 is de volgende stap in digitaal educatieve bronnen aanbieden. Docenten kunnen met bronnen uit het hele land een les samenstellen en leerlingen kunnen zelf hun werkstuk digitaal samenstellen en presenteren.

Het GAVA neemt deel aan een pilot om Gronings materiaal aan te bieden, dat niet alleen door scholen iot de provincie gebruikt zou kunnen worden, maar ook landelijk. Het kan hier gaan om thema's als landbouw, gaswinning en sport en natuurlijk de leefomgeving.

LES 2.0 is een initiatief van Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en DigilessenVO. In deze samenwerking ontwikkelen op dit moment 29 scholen voor voortgezet onderwijs (van DigilessenVO) en zes bekende erfgoedinstellingen samen open digitaal leermateriaal.

Partners in educatie

GAVA werkt voor educatie waar mogelijk samen met de publiekseducatie afdeling van RHC Groninger Archieven, het Groninger Forum, OVCG en het Huis voor de Groninger Cultuur.

Heeft u een educatief project, een plan of een vraag? Neem dan contact met ons op.