Zoek op de website

Over GAVA

Het bewaren en aanbieden van historisch audiovisueel materiaal met zoveel mogelijk verwante informatie is de kerntaak van GAVA.

Beeldcultuur

Depot G - foto m. kloosterhof Depot G - foto m. kloosterhof

We leven in een beeldcultuur, onze geschiedenis komt steeds vaker voorbij in de vorm van flarden beeldmateriaal in bijvoorbeeld journaals en actualiteitenprogramma’s. Ook het dagelijks leven wordt steeds meer vastgelegd door onszelf op video.

Deze beelden kunnen in de toekomst gebruikt worden voor onder andere radio, tv, internet en op school. Daarom is het van belang om dit materiaal van zoveel mogelijk context te voorzien. Iedereen kan ons archief online raadplegen.

Het GAVA is de basisvoorziening voor het beheer en presentatie van het Groningse audiovisuele erfgoed. De herkomst van het materiaal is heel divers; bedrijfsfilms, oral history, concertregistraties, voorlichtingsfilms, amateurfilms, het wordt allemaal ondergebracht bij het GAVA.

Expertise

GAVA studio - foto r. duursma GAVA studio - foto r. duursma

Het GAVA fungeert als expertisecentrum voor beheer, bewerking en presentatie van AV-materiaal voor zeer diverse instellingen en organisaties in Groningen.

De provincie Groningen wordt landelijk door het GAVA vertegenwoordigd in de netwerken van audiovisuele archivering, digitalisering en presentatie.

We willen de collectie doorlopend presenteren met een zo rijk mogelijke context en een zo hoog mogelijke kwaliteit.

Studio

Het GAVA heeft een kantoor annex studio, een gecondioneerde filmkluis (luchtvochtigheid ca. 35%, temperatuur 7 graden) en een depot voor audio- en videomateriaal in het gebouw van de Groninger Archieven.

Het kantoor is dagelijks van 09.00 tot 17.00 uur geopend. Hier kunt u terecht met film- video of geluidsmateriaal. Als u origineel materiaal aanbiedt, dan kunt u vaak rekenen op een dvd-kopie. Zie voor meer info over de openingstijden en bereikbaarheid onder contact.

Stichting Gronings AudioVisueel Archief

Het GAVA heeft als stichting een bestuur. Dat bestaat per 31-12-2013 uit de volgende personen:

 • de heer drs. J.R.A. Boertjens, voorzitter
 • de heer M. van den Berg, secretaris
 • de heer drs. E de Jonge, penningmeester
 • de heer dr. H Wijfjes. lid
 • de heer mr. P.H.F. Yspeert, lid

De stichting stelt zich ten doel het verzamelen, conserveren, toegankelijk maken en ter openbare beschikking stellen van audiovisueel documentatiemateriaal betreffende stad en provincie Groningen, alsmede alles wat voorts in het verlengde van deze doelstelling ligt.

Het fiscaal nummer van Stichting GAVA is: 8015.60.688

Het RHC Groninger Archieven voert volgende de Overeenkomst van Opdracht van 6 maart 2006 het beleid uit van de Stichting GAVA waaronder het beheren van het archief van de stichting GAVA en het weer terug in beheer nemen van zijn eigen audiovisuele collectie.

Beloningsbeleid

Directie en personeel ontvangen een salaris volgens de arbeidsvoorwaardenregeling van de gemeente Groningen.

 

Beleidsplan 2013-2016

Jaarrekening 2014

Jaarrekening 2015

Jaarrekening 2016

Jaarverslag 2014

Jaarverslag 2015

Jaarverslag 2016

Nieuws

Naar nieuwsoverzicht »

GAVA op Twitter
 • gavarch
  RT : Een dierenfilmpje voor . Egbert de Haan filmt de poezen en de hond terwijl ze spelen en de wereld ontdekken.…
 • gavarch
  RT : Film over de haarkleur van paarden. J.K. Wiersema filmt veulens en hun ouders en geeft via tussentitels uitleg over de…
 • gavarch
  RT : Save the Date! Op 24 & 25 januari 2020 organiseren Beeld en Geluid en het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zuidoost-…
 • gavarch
  RT : , weer aan het werk. In Noordbroek dit keer, op het ki-station DOVW. Film Cor Kranenborg
 • gavarch
  RT : Familiebezoek in vakantiefilm van Ph. H. Huisman, die met zijn vrouw met kerst op groot verlof is in Nederland. Ze gaa…
» Volg @gavarch op Twitter