Zoek op de website

Format GAVA 2006-2010

Van Groningse Nieuwe tot Format GAVA

Begonnen als Format 3000 in 2000 en een GAVA Groningse Nieuwe project in 2005 werd in 2006 Format GAVA geboren.

Noorderzon

Format GAVA; Beelden van toen in beeldtaal van nu, was een samenwerking van GAVA, Studio Frank & Lisa en Noorderzon.

Format GAVA was tijdens Noorderzon te zien in de muziekkoepel. Jonge kunstenaars kregen binnen dit concept de mogelijkheid om een nieuwe voorstelling te maken op basis van audiovisueel erfgoedmateriaal. De uitdaging was om met oud beeldmateriaal nieuwe verhalen te vertellen. Er was dagelijks een nieuwe voorstelling te zien en te beluisteren via draadloze hoofdtelefoons. Na Format GAVA op Noorderzon was het materiaal hier en daar te zien zijn bij de tournees van de diverse artiesten. De curatoren waren Frank Schaap (SF&L) en René Duursma (GAVA).

Na twee pilots (in 2006 en 2007) werd in 2008 besloten Format GAVA uit te bouwen tot een co-productie van Stichting GAVA, Studio Frank & Lisa en Noorderzon, om op deze manier het project een flinke impuls te geven. Er kwam subsiie van het Mondriaan Fonds. Format GAVA werd naast Noorderzon ook elders in het jaar geprogrammeerd, in het Grand Theatre of VERA. Daarnaast werd het project als overdraagbaar gepresenteerd aan andere erfgoedinstellingen.

Bianca Cassady van CocoRosie kwam vanwege haar residency in Wall House #2 in aanraking met Format GAVA, wat leidde tot het gebruik van meer dan een uur toegepast Gronings erfgoedmateriaal in het Concertgebouw tijdens CocoRosie’s exclusieve concert met het Concertgebouworkest en het gebruik van het materiaal tijdens een tournee door Europa.


 

Programmering Format GAVA 2006 - 2010