Zoek op de website

Janek Turkowski - Smalfilm 2013

Het verhaal achter de Groningse Smalfilmliga

De Poolse kunstenaar Janek Turkowski is gefascineerd door amateurfilms. 

Janek Turkowski voor het scherm na de voorstelling "Smalfilm", foto: Marij Kloosterhof 22-08-2013 Janek Turkowski voor het scherm na de voorstelling "Smalfilm", foto: Marij Kloosterhof 22-08-2013

Toen hem door Noorderzon werd gevraagd om iets speciaal voor de stad Groningen te maken op basis van het materiaal in het Gronings AudioVisueel Archief (GAVA), ging hij daar dan ook graag op in. Groot was Turkowski’s vreugde toen hij in dat archief het werk ontdekte van de Smalfilmliga Groningen, een groep amateurfilmers die tussen 1925 en 1959 de stad in al zijn facetten wilde vastleggen. Wie waren die filmers? Wat zijn hun levensverhalen? Wat zeggen hun filmpjes over de Groningse geschiedenis? En hoe kijken we na al die jaren naar hun werk? Turkowski graaft zich in in het leven en werk van die markante filmers met een bijzondere, Groningse, voorstelling als resultaat.

Fragment recensie NRC 19-08-2013 Fragment recensie NRC 19-08-2013

Tussen 16 en 23 augustus waren er aanvankelijk 10 voorstellingen van 60 minuten lang, in de B&B de Drie Vlasbloemen gepland. Door overweldigende belangstelling kwamen daar nog 7 voorstellingen bij. De gesprekken tussen publiek en kunstenaar naar aanleiding van de beelden leverden leuke verhalen op. 

De voorstellingen waren bijna allemaal uitverkocht.