Zoek op de website

Oorlog in Blik (2009-2010)

Een verzamelsite van Nederlands filmmateriaal rond WO II

Het Ministerie van VWS is initiator van het project Erfgoed van de Oorlog, bedoeld om kwetsbaar materiaal over WO II te digitaliseren en aan een breed publiek ter beschikking te stellen. Onderdeel hiervan is Oorlog in Blik.

De Grote Markt in Groningen, april 1945 De Grote Markt in Groningen, april 1945

Oorlog in Blik draait rond een website: www.oorloginblik.nl Het idee is om alle films tussen 1936 en 1948 die een relatie hebben met de oorlog centraal te presenteren. Tot die tijd moest men meerdere websites raadplegen en was ook alles op die websites nog niet beschikbaar. Oorlog in Blik is er in geslaagd om het grootste deel van de verspreide filmcollecties te presenteren op een website.

Naast de website kwam er ook een uitzending van het NTR programma Andere Tijden, een special met materiaal dat gevonden is dankzij dit project. Naast alle films die al bij de diverse archieven lagen, is er ook nieuw materiaal gevonden bij particulieren, en dat materiaal is gedigitaliseerd en ondergebracht bij archieven. Het grootste deel van de films, vooral dat van de archieven, is in dit project ook uitgebreid beschreven. Dat vergemakkelijkt het zoeken enorm.

GAVA

M. Levie, Bouw en opening Opening Jeugdsjoel 1940 (MA0278) M. Levie, Bouw en opening Opening Jeugdsjoel 1940 (MA0278)

Het GAVA heeft een behoorlijk grote collectie films uit bovengenoemde periode. Er is door de medewerkers een uitvoerig geselecteerd op inhoud; de films die de impact van de oorlog lieten zien na de oorlog, en de films die in retrospect de voortekenen van de oorlog lieten zien, kregen voorrang. Maar ook films die het dagelijks leven lieten zien, werden interessant bevonden voor researchers en om aan het algemene publiek te presenteren.

In totaal zijn 259 films uit het GAVA toegevoegd aan de lijst. Ook heeft het GAVA technisch avies gegeven aan de makers van de website.

NB
De webiste werkt momenteel niet optimaal meer, het NIOD beraadt zich op de toekomst van de website, maar op onze eigen site zijn alle beschreven en gedigitaliseerde films te vinden. Kijk hier voor deze films.