Zoek op de website

Blogpost

30julAmateurfIlm met muziek

Sinds 2004 doen we als GAVA veel met artiesten, o.a. livemuziek bij films. Tussen 2006 en 2010 was er het Format GAVA project op Noorderzon, waarbij in totaal zo'n 50 voorstellngen het licht hebben gezien in de muziekkoepel. Ook deze waren veelal met muziek.

Still uit AV4445 Still uit AV4445

Het mooie van muziek bij film is dat de beelden een compleet nieuwe context kunnen krijgen. Een nieuwe lading qua inhoud die je voorheen nauwelijks zou kunnen bedenken. Natuurlijk geldt dat ook voor de montage, artiesten putten meestal uit meerdere films om hun verhaal te kunnen vertellen. Maar hoe dan ook, muziek beïnvloedt je gemoed. Er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat mensen een foutje in het beeld niet storend vinden, maar als het gaat om een foutje in het geluid, bijvoorbeeld een kras of drop-out (moment geen geluid) blijken mensen veel minder tolerant. Dat zegt wel iets over hoe we geluid ervaren.

Rusland Jaar

In het kader van het Ruslandjaar hebben we op verzoek van Frans Westra van ForumImages een programma samengesteld van amateurfilms die iets met Rusland te maken hebben. Het ging hierbij om een film van Dries Hendriks over de voormalige Sovjet Unie uit 1979, maar ook een amateurfilm van onbekende herkomst. Deze komt uit ca. 1938 en begint eigenlijk met een 1 mei parade in Berlijn. De hele film kun je hier zien, zonder muziek. Deze film heb ik gehermonteerd op muziek van mijn collega Gert Plas. Hij beheert het poparchief, maar is ook zelf muzikant. Hij speelt in metalbands, maar zijn eigen muziek heeft een hoog klassiek gehalte. Met zijn muziek krijgt de film een heel eigen nostalgisch gevoel. Kijk zelf maar.

Geplaatst op 30 juli 2013 13:05 door René Duursma | permalink