Zoek op de website

Blogpost

03oktHome Movie Day 2012

Promo's Home Movie Day

Er zijn voor de Noordelijke Home Movie Day twee promo's beschikbaar gekomen.

Verschil tussen film en video Verschil tussen film en video

Een is gemaakt door Beeld en Geluid, en er is er een gemaakt door Robert Kalverda, voor de drie Noordelijke AV archieven. Beide geven goed weer waar het om gaat; het behoud van video is een heikele zaak.

We hebben bijvoorbeeld een 16mm film uit 1938 met daarop een brandweerauto in kleur, een prachtig en goed bewaard gebleven beeld. Daarnaast hebben we een video met daarop een rode brandweerauto uit 1984, en daarvan is bijna niets over. Dus een video van net iets minder dan 30 jaar oud heeft de tijd minder goed doorstaan dan een film van meer dan 80 jaar oud!

Allerlei soorten video

Home Movie Day 2012 Home Movie Day 2012

Het gaat hier natuurlijk niet alleen maar om VHS, maar ook om miniDV, Digital8, SHVS, Video8, Betamax, Video2000, etc. Analoge video is kwetsbaar, maar dat geldt ook voor de digitale consumentenformaten; een miniDV heeft niet het eeuwige leven. Digitale dropouts zijn niet of nauwelijks te repareren.

Als u ergens videomateriaal heeft liggen dat de moeite waard is, kom dan naar het archief en laat ons beoordelen of het waardevol voor de collectie kan zijn. We hebben de apparatuur en de kennis om het materiaal op hoge kwaliteit te digitaliseren. U krijgt natuurlijk een kopie.

Home Movie Day 2012 is een landelijke aangelegenheid, maar wij hebben de eerste Noordelijke Home Movie Day in Groningen, op 13 oktober, tijdens de Dag van de Groninger Geschiedenis. Onze mensen staan klaar, naast die van Friesland en Drenthe, om u advies te geven. Er staan tal van apparaten om meteen de video's te kunnen gaan kijjken en beoordelen. Kom langs met uw videotapes, u bent van harte welkom!

Meer info over de Home Movie Day 2012...

Geplaatst op 03 oktober 2012 10:54 door René Duursma | permalink