Zoek op de website

Blogpost

23oktSuccesvolle noordelijke Home Movie Day

Het is altijd spannend als je een evenement organiseert en je hebt geen idee of daar wel mensen op af komen. Vooral als dat juist heel erg de bedoeling is. Zo was het ook met de eerste noordelijke Home Movie Day op zaterdag 13 oktober 2012 in de Groninger Archieven

Mevrouw van der Werf en Sebastiaan bekijken de ingebrachte video - Foto: R. Duursma Mevrouw van der Werf en Sebastiaan bekijken de ingebrachte video - Foto: R. Duursma

Gelukkig vond tegelijkertijd de Dag van de Groninger Geschiedenis plaats. Dat is altijd een volle bak in het archief. Dit jaar ook. En ja, er was ook speciale aanloop voor onze Home Movie Day. Gelukkig maar.

Doel van deze dag was om amateurvideomateriaal binnen te halen uit de jaren 1980-2005. Het tijdperk van de video. We zoeken beelden die mooi inkijkjes bieden in het leven van toen: familiefilmpjes, zelfgedraaide speelfilms of documentaires, ijspret en alles wat daar tussen zit. Audiovisuele archieven in Nederland hebben maar bar weinig videotapes uit deze jaren. En voor je het weet is het te laat -de kwaliteit van video holt achteruit- en ontbreekt een prachtig tijdsbeeld.

De vrijdag vóór de Home Movie Day besteedde Radio Noord aandacht aan ons evenement. En meteen belden er luisteraars naar de studio die wel iets op tape hadden dat mogelijk interessant was. Onder hen mevrouw Van der Werf uit Hoogkerk. Haar man had in de jaren 80 alle bruggen in de stad Groningen gefilmd. Dat klonk veelbelovend, dus werd ze van harte uitgenodigd de volgende dag langs te komen.

Het bekijken van materiaal

Foto R. Duursma Foto R. Duursma

Onze opstelling op de Home Movie Day zag er, vonden wij zelf, best indrukwekkend uit. Met een dertiental monitoren naast en op elkaar. Deze speelden doorlopend deels dezelfde en deels verschillende beelden af. En natuurlijk de opstelling met spelers en monitoren waar wij de meegebrachte video’s ter plekke vertoonden. Die konden we vlak na opening meteen inwijden, want mevrouw Van der Werf meldde zich al snel bij ons. Ze had de opnamen van wijlen haar man zelf ook al een tijdje niet meer gezien.

En inderdaad, zo’n beetje alle bruggen in de stad Groningen, uitvoerig gefilmd vanuit meerdere standpunten passeerden de revue. Hartstikke interessant materiaal. Je ziet namelijk de brug, maar ook de omgeving en auto’s, overig verkeer en mensen die passeren. Allemaal een kleine dertig jaar geleden gefilmd en daarom bijzonder interessant om te zien. Want er is in de tussentijd wel het een en ander veranderd.

Oproep

Het was niet het enige wat er op de videoband stond. Vervolgens kwam bijvoorbeeld een autoritje aan bod van Roden naar Groningen. Met het laatste stukje door de stad over de Peizerweg die inmiddels al onherkenbaar is veranderd. Ook reed de auto dwars door het Noorderplantsoen. Dat mag tegenwoordig niet meer.
Kortom, deze video was duidelijk een voorbeeld van wat we zoeken, een aanwinst voor onze collectie. Maar we willen nog veel meer.

Mensen die langs onze opstelling liepen, merkten soms op dat ze zelf ook nog wel van die amateuropnames thuis hadden liggen. Dat kan ook bijna niet anders. Er moeten duizenden van die video’s liggen in de hele provincie.

Vandaar onze oproep: haal die tapes van zolder en breng ze naar de archieven! De Home Movie Day is eigenlijk de start van een lange campagne om amateurvideo’s tussen 1980 en 2005 te bewaren én aan te bieden aan het publiek. De opname van de bruggen van Groningen zal binnenkort daarom ook al op www.gava.nl te zien zijn. Maar als u denkt: ‘ik heb wel mooie beelden, maar ik wil niet dat jan-en-alleman die kan bekijken’, dan is dat vanzelfsprekend ook geen probleem. Het gaat er vooral om dat we videobanden ontvangen. Voordat de beelden zodanig zijn vervaagd dat het te laat is en niemand er meer naar kan kijken. Want dat zou eeuwig zonde zijn.

Geplaatst op 23 oktober 2012 14:26 door Sebastiaan Vos | permalink